Léčivky
Tisk článku

Bez černý

Bez černý je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Můžeme jej najít na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. Vyskytuje se hojně na venkově na místech bohatých na živiny. V okolní přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Bez černý se hojně vyskytuje v okolí našeho domu.

Květ černého bezu je léčivka velkého významu. Sbíráme ho z planě rostoucích keřů od května do července s co nejkratší stopkou. Sušíme v tenké vrstvě ve stínu na podložce nebo na sítu. Usušený květ je nažloutlý, ale není tmavý. Květy obsahují glykosidy, flavonoidy, třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny, vitamín C a antibakteriální složky. Květy se používají na bylinné obklady, do čajů podporujících pocení, čajů s močopudnými účinky nebo při migréně. Mají mírný laxativní účinek. Květ můžeme využít v kosmetice, kde nálev z květů použijeme k omytí pleti nebo do bylinné koupele se vzpužujícími a osvěžujícími účinky. Květy se dají využít jako pleťová maska. Květy obalené v těstíčku a smažené se používají v kuchyni jako pokrm nazývaný kosmatice.

Bez černý Bez černý Bez černý

Plody černého bezu dozrávají v srpnu a v září. Sklízíme je dobře vyzrálé s malou stopkou, ale čerstvé je nekonzumejeme. Mají vysokou biologickou hodnotu, neboť obsahují silice, cukry, třísloviny, organické kyseliny, velké množství vitamínu C, provitamín A, cenná antokyanová barviva, glykosidy, rutin a sambunigrin, cholin a látky hormonální povahy. Plody se suší i se stopkou umělým teplem a po usušení se odtrhnou. Plody mají mírný laxativní účinek a příznivě působí při neurologických bolestech.

recepty oblíbené U Šibalů

čaj z květů při nachlazení - 1 lžíce sušeného květu, 200 ml vroucí vody
připravíme jako nálev; květ přelijeme téměř vroucí vodu a necháme 10 minut vyluhovat; čaj pijeme horký a je možno osladit si ho medem

šumivý nápoj z květů - 12 květenství, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody
vodu převaříme s cukrem a necháme vychladnout; do vychladlé vody nakrájíme citróny a přidáme čerstvé květy; necháme 7 dní v pokojové teplotě kvasit; stočíme do lahví a po 2 - 3 týdnech spotřebujeme; po otevření lahví šumí

kosmatice z čerstvých květů - čerstvé květy černého bezu, 25 g hladké mouky, 250 ml mléka, 3 vejce, sůl, olej na smažení
z moouky, mléka, vajec a soli zamícháme těstíčko; oprané čerstvé květy namáčíme v těstíčku a smažíme; stopky při smažení odstřineme; podáváne na slano nebo na sladko s cukrem a skořicí

pleťová maska z bezového květu - květ bez, vroucí voda
květ zalijeme malým množstvím téměř vroucí vody tak, aby vznikla kašovitá hmota a necháme 10 minut vyluhovat; teplou hmotu položíme na plátno a přiložíme na čistý obličej; necháme 20 minut v klidu působit; masku sejmeme a obličej opláchneme vlažnou vodou

bezinkový sirup z květů - 20květů, 750 ml vody, 1 kg cukru, 5 g kyseliny citrónové
květy namočíme do studené vody a necháme okapat; ustříhneme silnější část stonku; v hrnci svaříme vodu s cukrem, sejmeme z plotny a vmícháme kyselinu citrónovou; přidáme do hrnce očištěné květy a přikryté uložíme na 5 dnů do chladničky; sirup scedíme a krátce 1 minutu povaříme; plníme do lahví a uložíme do chladničky nebo můžeme sterilovat;

bezinkový sirup z plodů - na 1 l šťávy 1,2 kg cukru, 5 g kyseliny citrónové
odšťavníme bezinky; šťávu smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou; zahříváme dokud se nerozpustí cukr a nalijeme do lahví; lahve uzavřeme; uložíme v chladnu a temnu

bezinkový džem z plodů - na 1 kg bezinek 500 g cukru, 5 g kyseliny citrónové, 1 balíček na přípravu džemů a marmelád
bezinky opereme a vidličkou oddělíme od stopek; dáme rozmačkané do kastrolu a postupujeme podle návodu na sáčku; plníme do nahřátých sklenic a uzavřeme; obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

bezinkový likér z plodů - 1 l šťávy z bezinek, 500 g cukru, kousek skořice, 4 hřebíčky, 1 lžička citrónové kůry, 100 ml rumu, 500 ml třešňovice nebo vodky
bezinky odšťavníme a vaříme 15 minut spolu s kořením i cukrem; necháme odležet do druhého dne; přecedíme a smícháme s alkoholem; promícháme a nalijeme do čistých lahví; uložíme v chladnu a temnu

České přísloví nám říká, před heřmánkem smekni a před bezem klekni. V našem okolí najdeme keřů bezu černého dost a dost. Můžeme využít jeho léčivou moc, kterou nám nabízí. Stačí být ve správnou dobu na správném místě.

Těšíme se na Vás u nás U Šibalů.

zpracovala Jana Šibalová

Tisk článku