Léčivky
Tisk článku

Pampeliška

Pampeliška - Smetanka lékařská je léčivá rostlina, ze které je možno v léčitelství využít květ, list a kořen. Můžeme jí najít planě rostoucí na loukách, u cest nebo na trávnících v zahradách. Vyskytuje se hojně na venkově. V okolí našeho domu najdete louky plné pampelišky.

Pampeliška obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, velké množství karoténu, inulin, hořčin taraxatin, cholin, silice s fytoncidním účinkem, fytosteroly, saponiny, třísloviny. Obsahuje také větší množství minerálních látek jako je draslík, sodík, hliník, mangan, měď, železo, vápník, síra nebo fosfor. Pampeliška je dietetická a léčivá rostlina. Navíc pampeliška je i včelařská rostlina.

Květ pampelišky sbíráme za pěkného a suchého počasí. Sbíráme na počátku květu nebo v době plného rozkvětu. Květy mají příznivý vliv na dýchací ústrojí a uvolňují hleny. Květy napomáhají při nachlazení a pro dobré trávení.

Pampeliška Pampeliška Pampeliška Pampeliška

Listy pampelišky sbíráme před květem. Připravujeme z nich salát nebo je můžeme přidávat do jarní bylinkové polévky. Listy podporují látkovou výměnu a snižují krevní tlak. Povzbuzují trávicí orgány k činnosti, zvyšují vylučování žluči a moče. Listy se doporučují při dně a revmatismu. Listy pampelišky jsou velmi oblíbená jarní salátovina ve Francii, kde listy bělí, aby byly křehčí. Listy vybělíme snadno a to zakrytím rostliny a zamezením přísunu světla k rostlině. Ve tmě se listy vybělí.

Kořen pampelišky sbíráme před květem a sušíme umělým teplem. V kořenech je obsažen inulin, což je cukr, který dobře snášejí diabetici.

recepty oblíbené U Šibalů

pampeliškový sirup z květů - 200 g pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citróny, 1,5 kg krystalového cukru
květy propereme a přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme louhovat do druhého dne; scedíme přes plátýnko a květy vymačkáme; do tekutiny přidáme citrony nakrájené na malé kousky a cukr; vaříme za občasného míchání do zhoustnutí a teplý nalijeme do skleniček a uzavřeme; uložíme v tmavé, chladné místnosti

pampeliškový salát z listů - 500 g mladých vybělených listů, šálek zakysané smetany, pepř, sůl, 1 lžíce nakrájené pažitky
pampeliškové listy omyjeme a roztrháme na kousky; přelijeme zálivkou ze smetany a ostatních přísad; pro obměnu lze použít i zálivku z majonézy a citrónové šťávy; část pampeliškových listů lze nahradit listy hlávkového salátu

Co pro mě znamená pampeliška? Mám jí ráda. Její květy jsou jako sluníčka na louce. Její žluté lístečky jsou jako sluneční paprsky. Malé holčičky si z jejích květů pletou věnečky a jsou na chvíli skutečnými princeznami. Krásnými princeznami s věnečkem ze zářivě žlutých květů pampelišky. V našem okolí najdeme květů pampelišek dost a dost. Můžeme využít její léčivou sílu, kterou nám nabízí. Můžeme uplést věneček z květů pampelišky i když už nejsme malými holčičkami. Položit si věneček na hlavu, usmát se a zapamatovat si hezké chvíle mezi zářivě žlutými pampeliškami. Stačí být ve správnou dobu na správném místě.

Těšíme se na Vás u nás U Šibalů.

zpracovala Jana Šibalová

Tisk článku